Zielone skarby Ziemi
pexels/6086412
26 lutego jest obchodzony jako Światowy Dzień Pistacji. Te unikalne orzechy są doceniane głównie ze względu na ich wartości odżywcze i obfitość ponad 30 witamin, minerałów oraz fitoskładników. Warto również zaznaczyć, że niewielu zdaje sobie sprawę, iż jedna pistacja zawiera jedynie 3 kalorie.
REKLAMA
Pochodzące z obszaru Bliskiego Wschodu pistacje to jedne z najstarszych kwitnących drzew, a ich istnienie sięga aż 7 000 lat przed naszą erą, co świadczą dostępne dowody. W ówczesnych czasach pistacje były uznawane za „królewski przysmak” i zarezerwowane wyłącznie dla wybranych. Legenda głosi, że królowa Saby ceniła pistacje jako swoją ulubioną przekąskę.
W Kalifornii uprawę pistacji rozpoczęto w latach 30. XX w., ale pełną perfekcję osiągnięto po intensywnych badaniach, trwających aż 10 lat. Obecnie Kalifornia jest światowym liderem w produkcji pistacji, rocznie dostarczając ponad 181 milionów kilogramów tych orzechów.
Początkowo zbieranie pistacji było procesem ręcznym, gdzie orzechy strząsano z drzew na rozłożony na ziemi materiał. Współcześnie, dzięki nowoczesnym technologiom i specjalnym maszynom, proces ten odbywa się precyzyjnie. Orzechy są strząsane na ramę znajdującą się pod koronami drzew, co zapobiega ich kontaktowi z ziemią.
Niemal połowa produkcji kalifornijskich pistacji trafia obecnie na eksport do różnych krajów na świecie. W Chinach pistacje znane są jako „szczęśliwe orzechy” ze względu na wygląd łupinki przypominający uśmiech. Stają się one również popularnym prezentem z okazji chińskiego nowego roku, symbolizującym zdrowie, szczęście i powodzenie.
Liderem konsumpcji pistacji per capita jest Izrael, gdzie 7 milionów konsumentów spożywa rocznie ponad 4 miliony kilogramów. W Indiach pistacje są integralną częścią diety, używane m.in. do przygotowywania napoju na bazie szafranu zwanego „Shree Guruji Kesar Pista Sharbat”. W Indiach pistacje są uznawane za "gorące potrawy" i spożywane głównie w okresie zimowym, ze względu na przekonanie, że pomagają utrzymać ciepło ciała.
W kuchni francuskiej pistacje są serwowane jako część „aperitifu” – lekkiego napoju i przekąski podawanej przed posiłkiem, aby zaostrzyć apetyt. Natomiast w Meksyku pistacje są sprzedawane na ulicach jako przekąska, dodająca przyjemności podróżującym kierowcom stojącym w korkach ulicznych.
Pistacje są bogate w błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B (B6 - 1.700 mg/ 100 g -, B2 ryboflaminę, B3 niacynę) i przeciwutleniacze neutralizujące wolne rodniki poprawiają aktywność nerwu błędnego, z którego między innymi zbudowany jest układ parawspółczulny. Dodatkowo minimalizują obkurczanie się naczyń krwionośnych.
Ze względu na niski indeks glikemiczny (IG=15) orzechy pistacjowe mogą zagościć na stałe w diecie cukrzyków. Tym bardziej, że przeciwdziała rozwojowi choroby – cukrzycy typu drugiego. Czego zasługą jest obecność beta-karotenów, błonnika i procyjanidów. Ograniczają poziom cukru we krwi, dzięki czemu wzmacniają insulinoodporność.
Pistacje są dosyć kaloryczne (562 kcal / 100 g), podobnie jak pozostałe orzechy. Mimo to możesz włączyć je do diety odchudzającej ze względu na wysoką zawartość błonnika (10.3 g / 100 g), dzięki któremu uczucie głodu znika szybko i na długo.
W Kalifornii uprawę pistacji rozpoczęto w latach 30. XX w., ale pełną perfekcję osiągnięto po intensywnych badaniach, trwających aż 10 lat. Obecnie Kalifornia jest światowym liderem w produkcji pistacji, rocznie dostarczając ponad 181 milionów kilogramów tych orzechów.
Początkowo zbieranie pistacji było procesem ręcznym, gdzie orzechy strząsano z drzew na rozłożony na ziemi materiał. Współcześnie, dzięki nowoczesnym technologiom i specjalnym maszynom, proces ten odbywa się precyzyjnie. Orzechy są strząsane na ramę znajdującą się pod koronami drzew, co zapobiega ich kontaktowi z ziemią.
Niemal połowa produkcji kalifornijskich pistacji trafia obecnie na eksport do różnych krajów na świecie. W Chinach pistacje znane są jako „szczęśliwe orzechy” ze względu na wygląd łupinki przypominający uśmiech. Stają się one również popularnym prezentem z okazji chińskiego nowego roku, symbolizującym zdrowie, szczęście i powodzenie.
Liderem konsumpcji pistacji per capita jest Izrael, gdzie 7 milionów konsumentów spożywa rocznie ponad 4 miliony kilogramów. W Indiach pistacje są integralną częścią diety, używane m.in. do przygotowywania napoju na bazie szafranu zwanego „Shree Guruji Kesar Pista Sharbat”. W Indiach pistacje są uznawane za "gorące potrawy" i spożywane głównie w okresie zimowym, ze względu na przekonanie, że pomagają utrzymać ciepło ciała.
W kuchni francuskiej pistacje są serwowane jako część „aperitifu” – lekkiego napoju i przekąski podawanej przed posiłkiem, aby zaostrzyć apetyt. Natomiast w Meksyku pistacje są sprzedawane na ulicach jako przekąska, dodająca przyjemności podróżującym kierowcom stojącym w korkach ulicznych.
Pistacje są bogate w błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B (B6 - 1.700 mg/ 100 g -, B2 ryboflaminę, B3 niacynę) i przeciwutleniacze neutralizujące wolne rodniki poprawiają aktywność nerwu błędnego, z którego między innymi zbudowany jest układ parawspółczulny. Dodatkowo minimalizują obkurczanie się naczyń krwionośnych.
Ze względu na niski indeks glikemiczny (IG=15) orzechy pistacjowe mogą zagościć na stałe w diecie cukrzyków. Tym bardziej, że przeciwdziała rozwojowi choroby – cukrzycy typu drugiego. Czego zasługą jest obecność beta-karotenów, błonnika i procyjanidów. Ograniczają poziom cukru we krwi, dzięki czemu wzmacniają insulinoodporność.
Pistacje są dosyć kaloryczne (562 kcal / 100 g), podobnie jak pozostałe orzechy. Mimo to możesz włączyć je do diety odchudzającej ze względu na wysoką zawartość błonnika (10.3 g / 100 g), dzięki któremu uczucie głodu znika szybko i na długo.
PRZECZYTAJ JESZCZE