Przepisy świąteczne - pascha
Po długim poście, jaki wierni w kościele katolickim rozpoczynają od Środy Popielcowej, a jego przesłaniem jest wewnętrzna przemiana i duchowe przygotowanie się do przywitania Zmartwychwstałego Chrystusa przychodzi czas obfitości i radości z odrodzenia życia. Na znak tego niedzielny poranek po rezurekcji wierni spożywają śniadanie wielkanocne. Dzielą się wówczas najczęściej pokarmami wyświęconymi w koszykach - „święconkach”, które zanoszą do kościoła w Wielką Sobotę – jajkiem, chlebem i wszystkim tym, co znalazło się w koszyku.
REKLAMA
Tradycyjnym daniem, które także można znaleźć na wielu stołach w niedzielny poranek jest pascha.
Ta przygotowana z twarogu, mleka, śmietany, masła i cukru słodka potrawa, z dodatkiem dużej ilości bakalii jest symbolem odradzającego się życia. Można ją przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zwykle przybiera formę piramidki bądź kopułki, którą najłatwiej uzyskać przygotowując paschę w misce. Warto ją przygotować w sobotni wieczór.
Poniżej dzielimy się przepisem na paschę przygotowaną na zimno.
Składniki:
500g twarogu półtłustego lub tłustego
3 żółtka
150g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
130ml słodkiej śmietany 30- 36%
130g masła
150g bakalii według uznania (np. blanszowane migdały, rodzynki, skórka pomarańczy)
Migdały namoczyć w ciepłej wodzie. Osuszyć i pokroić z pozostałymi bakaliami w niezbyt drobne kawałki.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Miksując dodawać śmietanę, początkowo w misie, następnie na parze. W tym czasie masa powinna zgęstnieć. Po wyciągnięciu z kąpieli parowej ubijać nadal dodając masło i twaróg. Na koniec wmieszać bakalie. Taką masę przełożyć do miseczki wyłożonej ściereczką.
W niedzielny ranek delikatnie obracając miskę wyjąć paschę, opcjonalnie ozdobić bakaliami według uznania.
W wersji bez jajek twaróg miksujemy ze śmietaną, cukrem i masłem, pomijając kąpiel wodną. Następnie postępujemy podobnie, jak z masą z przepisu – dodajemy bakalie, formujemy masę w misie, po schłodzeniu dekorujemy według uznania.
Ta przygotowana z twarogu, mleka, śmietany, masła i cukru słodka potrawa, z dodatkiem dużej ilości bakalii jest symbolem odradzającego się życia. Można ją przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zwykle przybiera formę piramidki bądź kopułki, którą najłatwiej uzyskać przygotowując paschę w misce. Warto ją przygotować w sobotni wieczór.
Poniżej dzielimy się przepisem na paschę przygotowaną na zimno.
Składniki:
500g twarogu półtłustego lub tłustego
3 żółtka
150g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
130ml słodkiej śmietany 30- 36%
130g masła
150g bakalii według uznania (np. blanszowane migdały, rodzynki, skórka pomarańczy)
Migdały namoczyć w ciepłej wodzie. Osuszyć i pokroić z pozostałymi bakaliami w niezbyt drobne kawałki.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Miksując dodawać śmietanę, początkowo w misie, następnie na parze. W tym czasie masa powinna zgęstnieć. Po wyciągnięciu z kąpieli parowej ubijać nadal dodając masło i twaróg. Na koniec wmieszać bakalie. Taką masę przełożyć do miseczki wyłożonej ściereczką.
W niedzielny ranek delikatnie obracając miskę wyjąć paschę, opcjonalnie ozdobić bakaliami według uznania.
W wersji bez jajek twaróg miksujemy ze śmietaną, cukrem i masłem, pomijając kąpiel wodną. Następnie postępujemy podobnie, jak z masą z przepisu – dodajemy bakalie, formujemy masę w misie, po schłodzeniu dekorujemy według uznania.
PRZECZYTAJ JESZCZE