Dodatki do wiosennej sałatki
Wiosna to doskonały czas na włączenie do swojej diety smacznych i bogatych w różnorodne warzywa sałatek, które stanowią źródło witamin, składników mineralnych, błonnika i przeciwutleniaczy.
REKLAMA
Podstawą udanej sałatki jest to, co zaostrza i równoważy smaki jej składników – dobry sos, czyli dressing. Wystarczy tylko kilka składników, aby tchnąć życie w wiotkie liście ulubionej sałaty czy przeobrazić mało wyraziste składniki w ucztę dla podniebienia. Zależnie od tego, z czego komponujemy naszą sałatkę, warto próbować różnorodnych dressingów – od ostrych, wyrazistych i mocno przyprawionych do łagodnych, kremowych, z cytrusową nutką. Poniżej przedstawiamy kilka przykładów dressingów, które mogą stać się atrakcyjnym akcentem ożywiającym prostą sałatkę.
Vinaigrette czosnkowy
Pikantny z czerwonych chili
Cytrynowo-rozmarynowy
Azjatycki z cytrusową nutką
Kremowy tahini
Zielony miętowy
Z suszonymi pomidorami
UWAGA! Sałatkę należy skropić dressingiem tuż przed podaniem – w przeciwnym wypadku liście sałaty nasiąkną nim i przestaną być chrupkie.
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
www.strelmedica.pl
Vinaigrette czosnkowy
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- 1 mały ząbek czosnku, posiekany,
- sól i pieprz do smaku.
Pikantny z czerwonych chili
- sok z limonki,
- ½ łyżeczki musztardy dijon,
- 1 pokrojona w kostkę papryka chili,
- ¼ łyżeczki oliwy z oliwek.
Cytrynowo-rozmarynowy
- sok z cytryny,
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- 6-8 łyżek oliwy,
- listki z 1 gałązki świeżego rozmarynu,
- sól i pieprz do smaku.
Azjatycki z cytrusową nutką
- ¼ szklanki soku z mandarynki,
- 1 łyżka octu ryżowego,
- 1½ łyżeczki drobno startego świeżego imbiru,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1¼ łyżeczki ciemnego oleju sezamowego.
Kremowy tahini
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- ½ łyżki oleju sezamowego,
- ½ łyżki oliwy,
- 1 łyżka tahini,
- sól.
Zielony miętowy
- mały pęczek świeżych listków mięty,
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- 2 łyżki gorącej wody,
- 2 łyżki białego octu winnego.
Z suszonymi pomidorami
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 5 łyżek oliwy,
- 1 łyżka suszonych pomidorów, posiekanych,
- 1 łyżka świeżo posiekanych liści bazylii,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
UWAGA! Sałatkę należy skropić dressingiem tuż przed podaniem – w przeciwnym wypadku liście sałaty nasiąkną nim i przestaną być chrupkie.
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
www.strelmedica.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE