Prezent z przepisami świątecznymi
fot. nadesłane
Święta to wyjątkowy czas, kiedy swoją radością powinniśmy się dzielić z innymi.
REKLAMA
W zależności od regionu i tradycji rodzinnych zestaw wigilijnych potraw jest różny, ale zwyczajowo na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a potraw powinno być dwanaście.
Każdej należy spróbować, co ma zapewnić szczęście i zdrowie przez cały rok.
Do najbardziej typowych należą: barszcz z uszkami (wymiennie w niektórych regionach Polski z białym żurem, zupą grzybową, zupą owocową lub zupą rybną).
Ryby, przyrządzane na różne sposoby, z najbardziej tradycyjnym karpiem smażonym i w galarecie, kapusta z grochem.
A poza tym kapusta z grzybami, pierogi z kapustą, kasza z suszonymi grzybami, fasola z suszonymi śliwami, paszteciki z grzybami, kotleciki z ryżu z sosem grzybowym, kluski z makiem, cukrem i miodem, makiełki, chałka z kompotem z suszonych owoców, zupa migdałowa czy z tradycji wschodniej kulebiak, gołąbki i kutia.
Na Śląsku potrawami wigilijnymi są moczka i makówki.
Zgodnie z Polskim zwyczajem potrawy wigilijne powinny być postne, czyli bezmięsne i bez użycia tłuszczów zwierzęcych.
Post wigilijny jest zwyczajem dość powszechnie przestrzeganym, mimo że w wielu wyznaniach nie jest nakazany. Biskupi łacińscy zachęcają do zachowania tego zwyczaju „ze względu na wyjątkowy charakter tego dnia w Polsce”.
Oto propozycje na świąteczne potrawy wigilijne. Same sprawdzone, smaczne i proste receptury. Coraz więcej osób z powodu braku czasu korzysta z pomocy stoisk gastronomicznych supermarketów oraz z firm cateringowych, by zapewnić na świątecznym stole wiele atrakcyjnych potraw.
Nie chcę Cię straszyć, ale:
Samodzielnie przygotowane posiłki nie tracą wartości odżywczych.
Zdrowe posiłki nie muszą być wcale trudne, a wspólne przygotowywanie posiłków konsoliduje rodzinę i sprawia wiele radości.
Rozcięte mięso wypełnić śliwkami lub morelami i zwinąć cienkim sznurkiem lub połączyć wykałaczkami. Lekko podsmażyć z każdej ze stron na oliwie z oliwek po czym umieścić w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem (resztę owoców wrzucić do naczynia). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni przez 50-60 min, co 20 minut podlewając wywarem.
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
www.strelmedica.pl
Każdej należy spróbować, co ma zapewnić szczęście i zdrowie przez cały rok.
Do najbardziej typowych należą: barszcz z uszkami (wymiennie w niektórych regionach Polski z białym żurem, zupą grzybową, zupą owocową lub zupą rybną).
Ryby, przyrządzane na różne sposoby, z najbardziej tradycyjnym karpiem smażonym i w galarecie, kapusta z grochem.
A poza tym kapusta z grzybami, pierogi z kapustą, kasza z suszonymi grzybami, fasola z suszonymi śliwami, paszteciki z grzybami, kotleciki z ryżu z sosem grzybowym, kluski z makiem, cukrem i miodem, makiełki, chałka z kompotem z suszonych owoców, zupa migdałowa czy z tradycji wschodniej kulebiak, gołąbki i kutia.
Na Śląsku potrawami wigilijnymi są moczka i makówki.
Zgodnie z Polskim zwyczajem potrawy wigilijne powinny być postne, czyli bezmięsne i bez użycia tłuszczów zwierzęcych.
Post wigilijny jest zwyczajem dość powszechnie przestrzeganym, mimo że w wielu wyznaniach nie jest nakazany. Biskupi łacińscy zachęcają do zachowania tego zwyczaju „ze względu na wyjątkowy charakter tego dnia w Polsce”.
Oto propozycje na świąteczne potrawy wigilijne. Same sprawdzone, smaczne i proste receptury. Coraz więcej osób z powodu braku czasu korzysta z pomocy stoisk gastronomicznych supermarketów oraz z firm cateringowych, by zapewnić na świątecznym stole wiele atrakcyjnych potraw.
Nie chcę Cię straszyć, ale:
- Produkty odgrzewane w mikrofalówkach,
- Produkty przygotowane wiele godzin przed spożyciem - np przez firmy cateringowe
Samodzielnie przygotowane posiłki nie tracą wartości odżywczych.
Zdrowe posiłki nie muszą być wcale trudne, a wspólne przygotowywanie posiłków konsoliduje rodzinę i sprawia wiele radości.
- Zakwas z czerwonych buraków na świąteczny barszcz
- duże naczynie szklane – 3 litrowe
- 2-3 kg buraków
- 2-2.5 litrów wody
- główka czosnku
- kromka razowego chleba na zakwasie (pieczywo przyspiesza proces fermentacji)
- 2- 3 ziarnka ziela i 2 listki laurowe (opcjonalnie)
- 1 łyżka soli na litr wody
- Jajka faszerowane
- pieczarki – 120g
- jajka – 3-4 sztuki
- pęczek pietruszki
- masło klarowane – 1 łyżka
- otręby owsiane – ok. 3 łyżek
- Sałatka ziemniaczana
- ziemniaki – 4-5 mniejszych sztuk
- jaja kurze – 3-4 sztuki
- ogórki kiszone – 3-4 sztuki
- rzodkiewka – ½ pęczka
- szalotka, szczypiorek do posypania
- oliwa – 2 łyżki
- Śledzie pod pierzynką z buraczkami
- 5-6 filetów śledziowych
- 1 ugotowany batat
- 3 ugotowane buraczki
- 1 duża cebula
- majonez wegański
- 4 jajka ugotowane
- pieprz
- 1 szklanka oliwek
- szczypiorek
- Dorsz w galarecie
- 1 dorsz o wadze 1,5 kg,
- 1 marchewka,
- 2 pietruszki
- kawałek pora
- ¼ selera
- 2 średnie cebule,
- 3 łyżki oliwy lub masła,
- 10 kulek ziela angielskiego,
- 4 listki laurowe,
- sok z 1 cytryny,
- sól, czarny pieprz,
- natka pietruszki
- papryczka chilli
- ½ łyżeczki miodu,
- agar-agar w ilości odpowiedniej na 1 litr płynu
- kilka ugotowanych jajeczek przepiórczych (opcjonalnie)
- Ryba po grecku
- dorsz – 2 filety
- marchew – 2-3 małe sztuki
- pietruszka, korzeń – 1 sztuka
- seler korzeniowy – 1 plaster
- masło klarowane – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- cebula – 1/2 sztuki
- passata pomidorowa
- Pierogi z kapustą i soczewicą
- 200g czerwonej soczewicy
- 400g kiszonej kapusty
- pieprz
- ziele angielskie
- listek laurowy
- Kminek
- Ciasto:
- 500g mąki gryczanej lub orkiszowej
- 1 jajko lub 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- ciepła woda
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
- Gołąbki z kaszą i czerwoną soczewicą
- 8-10 liści włoskiej kapusty
- 1 szklanka suchej kaszy do wyboru: gryczanej, jaglanej, lub jęczmiennej
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 1 marchewka
- kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- pęczek zielonej pietruszki lub koperku
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki oliwy
- około 1 szklanki bulionu warzywnego
- zielona natka pietruszki
- Pierś z indyka nadziewana śliwkami
- mięso z piersi indyka bez skóry – ok. 500g
- śliwki suszone
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- wywar warzywny
Rozcięte mięso wypełnić śliwkami lub morelami i zwinąć cienkim sznurkiem lub połączyć wykałaczkami. Lekko podsmażyć z każdej ze stron na oliwie z oliwek po czym umieścić w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem (resztę owoców wrzucić do naczynia). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni przez 50-60 min, co 20 minut podlewając wywarem.
- Świąteczny pieczony omlet z gruszkami i cynamonem
- 4 gruszki
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 3/4 szklanki mleka owsianego (lub innego napoju roślinnego)
- 3 jajka
- 1 czubata łyżka cynamonu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła klarowanego
- Piernikowe niespodzianki
- 1szklanka dozwolonych orzechów (np. laskowe, włoskie, migdały, nerkowce)
- ¾ szklanki daktyli
- ½ łyżeczki przyprawy piernikowej
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki skórki otartej ze świeżej pomarańczy
- łyżeczka syropu z agawy (opcjonalnie)
- szczypta soli morskiej
- do obtoczenia: część zmiksowanych orzechów, wiórki kokosowe, cynamon, kakao, karob (do wyboru)
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
www.strelmedica.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE